CRĂCIUN

Arată: 36

Pagina
Pagina

Crăciun și Ajunul Crăciunului - pregătiți-vă pentru 24 și 25 decembrie de la Gomel!

Tradiția Crăciunului în Polonia include trei zile de sărbătoare, chiar dacă Crăciunul în sine este de fapt o singură zi. Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, reprezintă anticiparea zilei nașterii Domnului, iar pe 26 decembrie sărbătorim memoria Sfântului Ștefan. Cu toții așteptăm cu nerăbdare aceste zile, cu nerăbdare să ne luăm liber de la serviciu, să mâncăm mâncăruri delicioase, să ne întâlnim cu cei dragi și să visăm la cadourile de Crăciun.


Sărbătoarea nașterii lui Hristos este precedată de numeroase pregătiri. Casa capătă o atmosferă de sărbătoare, cu decorațiuni frumoase. Bucătăria este plină de viață și mirosuri minunate se răspândesc în casă, deoarece pe masă trebuie să se afle cele 12 feluri de mâncare tradiționale de Crăciun. Pregătirile trebuie să culmineze cu îmbrăcarea bradului de Crăciun de către familie, ceea ce face din Crăciun un moment magic, plin de lumină și strălucire. Decorarea casei, împodobirea bradului de Crăciun și pregătirea cinei din Ajunul Crăciunului vor fi mult mai ușoare datorită ofertei bogate de Crăciun din magazinul HOMLA.

Simbolismul decorului de Crăciun


Perioada Crăciunului este plină de un simbolism distinct, care este puternic prezent și în decorul de Crăciun din case, apartamente, biserici și străzile orașului. Cele mai multe dintre simbolurile Crăciunului au o origine păgână, deoarece creștinismul a împletit ziua de Crăciun cu obiceiurile și festivalurile păgâne.

Vechile obiceiuri romane, germanice și scandinave au fost încorporate în tradiția catolică. Se credea că un brad decorat cu lumini și prăjituri în tradiția germanică aducea noroc în gospodărie. Motivul popular de Crăciun al fructelor roșii de holly provine de la celți, iar vâscul din practicile magice precreștine. Oferirea cadourilor datează din Saturnaliile romane, în timp ce figura lui Moș Crăciun sau a Omului înstelat și a gnomerilor în sine provin din vechile obiceiuri scandinave. Creștinarea sărbătorilor păgâne își are originile în multe obiceiuri populare, care includ și prezicerea norocului, cum ar fi scoaterea celei mai lungi cozi de fân de sub fața de masă în Ajunul Crăciunului sau numărarea sâmburilor de măr mâncați la sfârșitul mesei de Crăciun.

De ce cade Crăciunul pe 25 decembrie?


Sărbătoarea universală a Crăciunului a fost introdusă în secolul al IV-lea. Data nașterii lui Iisus nu este consemnată în niciuna dintre Evanghelii; evenimentul este menționat doar în texte apocrife. O mențiune a datei exacte în secolul al II-lea d.Hr. a fost făcută de Sfântul Hippolytus din Roma în Comentariul său la Cartea lui Daniel.

În consemnare se afirmă că Hristos s-a născut în a opta zi înainte de calendarul din ianuarie, adică exact pe 25 decembrie. Conform tradiției vechi de secole, trebuie să fie precedată de Ajunul Crăciunului, în timp ce așa-numita a doua zi de Crăciun, în care Biserica își amintește de martiriul Sfântului Ștefan, nu a devenit sărbătoare publică în Polonia până în anii 1920 (1925). În Polonia, Crăciunul este sărbătorit nu numai de catolici, ci și de Biserica Ortodoxă și de Biserica Greco-Catolică, iar această zi, conform calendarului gregorian, cade pe 7 ianuarie.